reklama

Mimoriadne chutná slepačia polievočka

Určite väčšina z nás má rada rôzne chutné polievky. Dávame si ich na obed, na večeru, dokonca poznám aj takých ľudí, ktorí by sa vedeli v polievkach aj kúpať. Rovnaké polievky v rôznych reštauráciách alebo vývarovňách majú odlišné chute, všetko to záleží na kuchároch a troške fantázie. Skúsim vám teda napísať návod na výbornú slepačiu polievku, ktorú varím ja.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)
Obrázok blogu

1. Výber surovín

Odvezieme sa do hypermarketu a zoberieme vozík a šup medzi regále s tovarom. Zavítame do oddelenia zeleniny a začneme s výberom vhodných surovín chutného charakteru -> mrkvy, petržlenu, cibuľe, cesnaku a zeleru. Vyberieme 2 väčšie mrkvy, jeden väčší a jeden menší petržlen, jednu stredne veľkú cibuľu, polovicu zelleru a hlavičku cesnaku. Všetko to zabalíme do piatich sáčkov a odvážime na váhe, kde nám tetuška v stredných rokoch, mierne ufrflaná nalepí cenovky. Presunieme sa medzi mäso a vyberieme kuracie chrbty (podla možnosti také, ktore majú menej mastného a tuku) a prihodíme zopár kuracích krkov (príjemná to delikatesa). Základné suroviny by sme mali, pobeháme ešte hypermarket, pozrieme sa aké majú akcie, nezabudneme poznamenať, že CD Superstar, ktoré stojí 199 korún, sa dá určite niekde stiahnuť na internete, v tom momente si uvedomíme, že možno doma nemáme korenie tak vyberieme sáčok nového korenia a sáčok čierneho korenia, poprípade ak majú tak aj sáčok chili papričiek. Vo vedľajšom oddelení kúpime sáčok niťoviek (tenučké slížiky do polievky) a tým pádom by sme mali mať všetko. Zaplatíme pri pokladni necelých 100 korún a hor sa domov, do varenia ...

2. Príprava surovín

Očistíme 2 mrkvy, 2 petržleny, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a polovičku zeleru. Ak má petržlen aj čerstvú vňať, tak ju posekáme na drobučké kúsky, ktoré neskôr pridáme do polievky (čo nám urobí dokonalý dizajn a veľmi dobrú chuť polievky). Vyberieme kuracie chrbty z celofánu, poriadne umyjeme a odstránime mastné kusy, vnútornosti poprípade kožu ak je príliš mastná. Nezabudneme dať do dresu sitko, inak sa nám podarí zapchat umývadlo :-) Vyberieme 4 krky ktoré taktiež poriadne poumývame. Nájdeme doma kuchtu, poprípade veľký hrniec aj s pokrývkou a postavíme ho na sporák. Vložíme do neho všetky pripravené suroviny, ktoré nezabudneme poumývať. Očistené mkrvy môžeme rozkrojiť na polovicu, pridáme petržleny, cibuľu, zeler (ktorý tiež rozkrojíme na polovicu) a 2 strúčiky cesnaku. Všetky ingrediencie vložíme do kuchty, pridáme umyté mäso, a do 3/4 výšky kuchty zalejeme studenou vodou. Pridáme 2 kávové lyžičky soli, asi 10 guličiek nového korenia a asi pol dlane čierneho korenia. Hodíme 2 chili papričky, kuchtu zatvoríme a na vrch dáme píšťalku, ktorá nám oznámi kedy voda zovrie (po cca 12 minutách na plnom ohni). Akonáhle začne píšťalka vydávať otravný zvuk, stíšime plyn na mierny a varíme 45 minút. V prípade, že nemáme kuchtu a varíme vo veľkom hrnci, tak varíme 90 minút. Po 45 minútach vypneme plyn a čakáme 15 minút kým upadne tlak v kuchte. Keby sme ju rovno otvorili, tak nechcem vidieť ako by dopadla kuchyňa ... Za tento čas si zatiaľ uvaríme slížiky. Zoberieme menší hrniec a napustíme ho do polovičky s vodou, pridáme lyžičku soli a necháme zovrieť. Hneď ako voda zovrie, stíšime plyn, a nasypeme tam pol sáčku slížikov, ktoré občas premiešame a varíme tak 3 minúty. Zoberieme veľké sito, precedíme vodu a slížiky v sitku polejeme studenou vodou, aby sa nám nelepili. Hotové slížiky necháme pripravené v hrnci a vrátime sa naspäť ku polievke.

3. Dokončenie polievky

Otvoríme kuchtu, vychutnáme si veľmi príjemnú vôňu, utreme pot z čela a vyberieme všetku zeleninu a mäsko von (najlepšie na 2 taniere, zeleninu na jeden, mäsko na druhý). Premiešame polievku, a pridáme 2 lyžičky vegety (Podravky) a posekanú petržlenovú vňať, zapálime plyn a varíme len dovtedy, kým polievka znovu zovrie (už kuchtu nezatvárame). Polievka zvykne takto zovrieť v priebehu minúty. Uvernú cibuľu už do polievky nedávame (kto ju má rád, môže ju zjesť) a nakrájame mrkvu, petržlen a zeler, na drobné kúsky, ktoré vložíme naspäť do polievky. Mäsko trochu vychladlo a môžeme ho začať oberať. Príjemné voňavé uvarené kuracie mäsko postupne oberáme (samozrejme sem-tam niečo zbodneme, veď kto by si nedal? :-) Obraté mäsko nakrájame na drobno a vložíme naspäť do polievky. Celé polievku premiešame, poprípade prihrejeme a môžeme sa pustiť do jedla. Vyberieme taniere, poprípade misky (ako je to v mojom prípade), naložíme slížiky, nabágrujeme polievku a vychutnávame si lyžičku po lyžičke ...

Dobrú chuť.

Lukáš Zedník

Lukáš Zedník

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mám viac ako 25 rokov a pracujem v oblasti manažmentu a technológii.Zaujímam sa o všeobecné dianie okolo mňa, o slovenský internet a všetko čosúvisí s technikou. Rád si vo voľnom čase zahrám basketball, squash alebo šach. Zoznam autorových rubrík:  InternetSpoločnosťReality showRôzneSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu